Att bo på hotell i Europa

Trots att Europa är den näst minsta världsdelen sett till yta, finns det mycket att se och uppleva. Världsdelen inhyser unika stads- och naturmiljöer, kulturella särarter och inte minst en stor dos av storslagen historia. De första människorna kom till Europa för över 40 000 år sedan och flera betydelsefulla städer började utvecklas. Hela den västerländska civilisationen har mer eller mindre sitt ursprung i Europa med städer som Rom och Aten. Att resa runt i Europa är därmed förknippat med en stor mängd sevärdheter. Du har verkligen chansen att gå i historiens fotspår.

Roadtrip i Europa

När man nämner ”roadtrip” tänker de flesta på USA och att man åker runt i olika delstater med en bil eller husvagn. Det kan passa bra i ett land som USA som är så pass stort till ytan. Europa är visserligen ungefär lika stort, men en europeisk roadtrip kan istället vara att ta tåget mellan olika städer och platser. Mellan varven checkar du in på mysiga hotell som du väljer ut i förväg för att få hög kvalitet till ett bra pris. Tågnätet är välutvecklat i Europa, bland annat tack vare investeringar från EU, och det är dessutom ett miljövänligt alternativ. I och med att du kombinerar tågroadtripen med hotellvistelser får du även lite lyx under resans gång.

Att tänka på inför hotellvistelsen

Det finns en hel del att tänka på inför hotellvistelser i olika länder. Om du gör en tågroadtrip i Europa kommer du dessutom att besöka inte bara ett främmande land utan flera. Genom EU är det mesta harmoniserat mellan länder, såsom betallösningar och att bankkonton fungerar i alla länder. Som svensk har du inom EU även rätt till samma sjukvård som invånarna. För att kunna ta del av denna rätt behöver du dock ha med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet) som kan beställas kostnadsfritt på Försäkringskassans webbplats.

När du ska välja hotell i de olika länderna rekommenderas att du bokar via någon av de etablerade bokningssajterna. Framför allt eftersom det är ett tryggt alternativ och du riskerar inte att bli blåst. Se till att kika igenom recensioner från tidigare besökare inför bokningen. Hör av dig till hotellet om du har några frågor exempelvis vad gäller tider för in- och utcheckning, flygtransfer, frukost, eventuella depositionsavgifter, vilka typer av eluttag som finns och om du behöver ha med dig eladapter. Tänk även på att när man är ute och reser blir det en hel del promenerande och fotarbete under dagen. Välj därför ett hotell där sängarna är av hög kvalitet och ser särskilt mjuka och sköna ut. En bra säng för en god natts sömn är ofta skillnaden mellan en dålig och bra hotellupplevelse. Om sängen är skön blir hela upplevelsen så mycket bättre.